ParaKlub Říp, z.s.

Jaký seskok si vybereš ty?

ParaKlub Říp, sobota 01.08. 2020

V brzkých ranních hodinách začal Para provoz na roudnickém letišti z Andulky An-2. Probíhaly zde sportovní seskoky, tandemové seskoky a základní výcvik.

Co je základní výcvik? Když se rozhodneš skočit poprvé z letadla a sám. Přijdeš v pátek na letiště s lékařskou prohlídkou a začne para výcvik. První na řadě je teorie z meteorologie pak ovládání padáku, řešení případných závad, které si prakticky vyzkoušíme v závěsu v postroji, simulace dopadu a když si to vše vyzkoušíme. Přijde jednoduchý testík a instruktor řekne MŮŽEŠ. Juchůůů, zvládl jsem to. Jdu do letadla, tam sedím, mám strach a do toho paragáni začnou vyprávět historky a jsou samý smích. Instruktor mi připne lano, které mi vytáhne vrchlík a mně se zvyšuje tep… No nic to dám! Najednou stojím ve dveřích a instruktor křičí VPŘED. Já vyskočil, padák se otevřel. Rychle jak to bylo…..kontrola a letím já letím. Nádhera užívám pohledu z kilometru a stálo to za to. Neuvěřitelný zážitek. 

Tandemový seskok? Když nemáš tu odvahu a radši skočíš s někým kdo má přes tisíc seskoků a pro něj je to rutina. On si tě připoutá na břicho a ty si jen užíváš ten výškový pohled a vše ovládá  parašutista za tebou. Jsi spolujezdec a ne řidič Ferrari J

Sportovní seskok? Když mám za sebou základní výcvik a zůstanu na letišti ve fanj partě a budu pokračovat v seskocích, abych si vyzkoušel sám volný pád nebo volný pád s přáteli a nebo výskok z jiného letadla nebo s rychlejším padákem nebo a nebo a nebo.

V sobotu proběhly tři výsadky a odpoledne se sportovní parašutisté připravovali na propagační seskok na pláž jezera Chmelař v Úštěku. Po pečlivé přípravě, které se účastnili i nezkušenější parašutisté, aby probrali nadmořskou výšku dopadového místa, počasí, směr přistání, letadlo odstartovalo. Vše proběhlo dle plánu a parašutisté sklidili veliký aplaus. Na závěr byli pozváni na pohoštění jako poděkování a super výkon.  

Vážení čtenáři, tak jakou kategorii vyzkoušíte VY?

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *